-
De bombardementen
Dit is een hoofdstuk waar ik het liefst niet meer aan herinnerd word.
Er waren al wat bommen op het vliegveld gevallen maar daar waren wij niet zo bang voor. Er was zelfs een groot bombardement op alle vliegvelden in Nederland waar ook Venlo bij behoorde. Dit was op 15 augustus. We hebben boven op het dak midden in de stad naar de vliegtuigen gekeken. Wel gevaarlijk maar we wisten dat het vliegveld bedoeld was. Toch zijn er nog een paar Venlose families omgekomen die in de buurt van het vliegveld woonden. Onder andere de familie Carlier. (zie voetnoot)
Honderden vliegtuigen kwamen er ook dikwijls 's nachts over. Het luchtalarm ging dan natuurlijk af. Zus en ik brachten dan Joop, John en Henk naar de kelder. Die drie sliepen dan weer gewoon door. Het waren bommenwerpers die Duitsland gingen bombarderen. Later konden we gewoon aan het geluid horen of het bommenwerpers waren of verkenningsvliegtuigen.
Op 6 de juni kwam de invasie. Wij natuurlijk blij. Maar ja, in oorlogstijd is Zuid Frankrijk ver weg. Voor ons was de bevrijding al een beetje dichterbij.
-
Wilhelm (Willy) Johannes Carlier,
19 jaar, op 13 november 1924 te Venlo geboren, fabrieksarbeider, wonende Leutherberg 61 te Venlo
Bij een bombardement van het vliegveld te Venlo op 15 augustus 1944 werden Willy en zijn ouders en zusje in den kelder van de ouderlijke woning getroffen en op slag gedood. Eerst vijf uren na het bombardement konden de slachtoffers in den kelder worden bereikt.
Willy Carlier speelde linksbuiten in het eerste elftal van VVV.
Voetnoot Webmaster: